Når dyret skal aflives pga. voldsomme smerter, sygdomme eller angreb så er det sådan, at mange dyrelæger ikke ved hvordan man præcist giver dyret en fredelig død:
Før dødsprøjten skal dyret i et MS-222 bad (dosering fås hos mig privat) --> Alene et MS-222 bad er ikke nok for at aflive dyret. Det kan derefter tage 48 timer at dyret endelig finder fred: SÅ AFLIV DYRET ORDENTLIG!). Efter MS-222 badet kan dyret få sprøjten.
Hvis axoerne kun får sprøjten får de kramper og voldsomme smerter før de dør. Og det ønsker både ejer og dyrlæge ikke. At give et narkotisk bad før aflivning er det eneste etiske rigtige!
Når Axolotlen har svamp på gællerne, så behandler man med intensiv bad og 24/7 saltbad.
Hvis svampen falder af ved første intensivbad, SKAL der fortsættes med 24/7 saltbad fortsat i 3 dage, for at svampen er fuldstændig er væk og ikke dukker op igen.
Hvis svampen ikke falder af ved første intensiv bad, gør man det bare igen (intensiv + 24/7 saltbad)
Husk at du afslutter behandlingen med 24/7 saltbade i 3 dage, for at sikre, at dyret har det godt. Prøv og undgå intensivt saltbad så godt som muligt.
Billede 1: Svampen.
Billede 2: Svampen har ædt alle gællehår
Svamp kan komme pga forskellige grunde: Temperaturen kommer over 20 grader, temperatursving, bundlaget, forkerte vandværdier, Trærod i akvariet eller et svækket immunsystem
Hvordan skal en sund axolotl afføring se ud?
SÅDAN HER -->
En rask og sund afføring er kulsort.
Hvordan ved jeg, at min dyr har parasitter?
Det kan ses på farven af afføring:
En grønlig afføring er tegn på flagellater som SKAL BEHANDLES! Behandlingsmetoden må kun fås, hvis man skriver til min email eller henvender sig i gruppen.
Hvidt afføring er ligesom diaré og hellere ikke et godt tegn hvis det er langvarig.
Parasitter kan nemt ses selv. Hvis du tager en frisk prøve af afføringen og låner et mikroskop eller går til dyrelægen kan alle de parasitter ses. Derefter fås behandlingen med et bestemt medikament som skal bruges i flere dage (spørg mig) og igen 10 dage efter tjekkes afføringen ved dyrelægen, for at se om det har virket.
Gælletromboser er ikke farlig og meget normalt hos axolotler. Vigtig er bare, at man holder øje med dem da de kan eksplodere. Hvis det skulle ske, evakueres dyret og sætttes i koldt vand så blødningen kan stoppe. Hvis det ikke bløder længere kan dyret tilbage i akvariet igen. Køleskab, hvis man ikke har koldt vand til rådighed.
Leversvigt genkendes nemt ved leucistic og albinoer. Deres hvide hudfarve får en gullig skær. Eller de begynder at se helt gule ud. Grunden kan være mange dele. Hvis dyret ikke er skrigende gul kan man stadigvæk nå at behandle. Man behandler med et medikament som fås receptfri hos apoteket. Dosering og medikamentnavn kan fås hos mig (skriv en mail)
Ved Ascites, trækker axolotlen vand i sig. Det gør den tit i forbindelse med organsvigt. Der skal behandles med saltbade og jævne besøg ved dyrelægen hvor vandet skal punkteres ud af dyrets tomme mavehule. For hjælp og videre forklaring bedes der at skrive til hjemmesidets email eller gå ind på facebook axolotlgruppen
Hvis det sker, at en axolotl blev såret, fx gennem andre axolotler eller genstande, så behøves der kun at gøres en lille smule for at hjælpe din axo. Hvis det er en revne (se billedet), hvor benet stadigvæk får blod til tæerne, skal der kun gøres få ting:
Axolotlen kommer i en bøtte, med frisk vand (læs karantæne vejledningen). 24/7 satlbadet hjælper at såret hurtigere regenerer. Når såret er blevet hvid og der er kommet en ekstra hind over, kan dyret flytte tilbage.
Hvorfor gøre noget? : Revner eller bid kan føre til infektioner, derfor er bøtten den sikreste måde at skåne axolotlen.
KOMMER SENERE
hvorfor er den grå lyse hind på axolotlen slem? Den er problematisk hvis den går over hele kroppen op til hovedet.
Grunden til det er, at axoen en eller anden gang vil stoppe med at optage føde, den vil blive mager og får iltoptagelsesproblemer og videre infektioner.
Hvad gøres imod det? For at kunne hjælpe mangler der svar af en bd test og en bakterie test (resistogram).Det er vigtig at behandle det, da det er et sygdomstegn og kan have
døden tilfølge. Jeg kan hjælpe dig råd og dosering af medicin.
De fleste malle-angreb kan ikke helbredes! Axolotler har utrolig svært ved at regenere huden igen, især da maller kan bide sig frem til den sidste hudlag som axolotlen ejer. På billedet ses en malle-angreb som er voldsom smertefuld for dyret. Da regenering ikke vil nytte noget her, skal dyret aflives. De fleste malleangreb skal aflives! Hvis det er et lille bidehul, er der en chance og mulighed, men man skal regne med minimum 3 måneder før dyret måske kan gå i et akvarie igen.
Ved regenering af malle-sår får axoer en slags bule ovenpå såret, fordi de ikke kan regenere ordentlig ved maven og siderne.