FØRSTE HJÆLP - Der er noget galt med min axolotl...

Første skridt: KARANTÆNE!

Første hjælpen er, at ALTID have en plastikbøtte klar, kun for axolotlen. Den må ikke have været i kontakt med noget toxisk.  

 

Dyret sidder i en spand, med frisk vand fra hanen. Vigtig er, at du renser det dagligt, skrubber boksen og at der kommer nyt frisk vand hver dag.

 

Man sætter syge axolotler, eller pga andre årsager dyrene ind i en bøtte, for at kunne observere dem bedre, og fx. sende billeder i gruppen hvis de ikke ved hvad der er galt ;)

 

Helt rolig, axolotlen kan godt tåle det! Når man avler, så sidder axo-ungerne også dagligt i plastikbokser.

 

I en plastikboks er axolotlen i sikkerhed for bakterier og fx hvis en infektion skulle blive værre, er boksen en stor hjælp.

 


Hvad er årsagen?

I bøtten kan man observere afføring, hvordan dyret forholder sig. Det friske vand dagligt giver dyret rigeligt af ilt, som understøtter metabolismen. Hold vandet køligt, bøtten dækket til, så axolotlen ikke hopper ud og har det mørkt.

 

Bøtten skal være steril = Ingen dekorationer eller huler hvis dyret er syg

 

Nogle axolotler er ikke så glade i bøtten i starten, men der er kontrollerende forhold hvor foder-optagelsen bedre kan observeres. Foder-optag kan tage nogle dage før de accepterer karantæne-bøtten.

 

(på billede 1 ses en axolotl, som er hoppet ud af akvariet - Tarmen hænger ud. Vigtig at have akvarie og bøtte dækket til eller lukket (eller i akvariet 10cm afstand til kanten ) -billedet lånt fra Dorte Jeppesen

(Billede 2: kloak infektion som man bedre kunne vurdere i bøtten end i akvariet. Allerede hævet ben og åben sår)

 


SALTBAD?

Saltbad bruges i få situationer.

 

En typisk situation ville være svamp (se siden 'sygdomme').

 

Eller hvis dyret har en infektion og skal behandles antibiotisk. Kan også bruges i flere andre tilfælde.

 

Saltbade skal ikke udnyttes: Hvorfor? Der er bakteriekulturer på axolotlhuden der trives af salt og kan tage overhånd. Dette kan medføre til flere problemer. Fx er ikke hver gællesvamp den samme og saltbade kan gøre svampe-infektionen værre. Derfor behandl' med omhug.

 

VIGTIG: FØR man starter med at lave saltbad få hjælp og råd. Gå til dyrelægen, skriv til AOF, MHH eller kontakt mig herinde.

 

Mild saltbad - 24/7 saltbad

 

 

1 tsk. jodfrit salt på 8 L-10L

 

Jodfrit salt fås nemt i supermarkedet. Såsom opvaskemaskine-salt

 

Intensivt saltbad (bruges kun i til svamp)

1 tsk. jodfrit salt på 1 L (2 tsk på 2L osv.)

 

MAX I 15-20 MINUTTER! Ikke længere! Salt er skadeligt. Og det er ubehageligt i høj doseringer for dyret (huden og gællerne kan ikke tåle høj doseringer i lang tid!)

 

-Generelt anbefales intensivt saltbad ikke længere. Dog er det svært at undgå hvis svampen allerede er for dominerende.